UNA BIKE ZONA

Ideja koja se kuhala u glavi nekoliko godina sada je došla u mogućnost da bude provedena u dijelo. Biciklistički park u prelijepom prirodnom okruženju Petrove gore, oaza biciklista svih načina vožnje, na jednom mjestu, u Hrvatskoj. Kao i uvijek, sve dobre ideje stanu u trenutku planiranja financija koje su uglavnom prevelike, kako za male sportske udruge tako i državu (općine i županije). Svjetlo na kraju tunela prepoznali smo u predpristupnim fondovima EU koji ovakve projekte uglavnom pomažu. IPA komponenta II, pod nazivom prekogranična suradnja (IPA CBC), pruža potporu programima koji se odnose na prekograničnu suradnju graničnih regija Republike Hrvatske (RH) i susjednih zemalja članica EU te zemalja potencijalnih kandidatkinja. S obzirom na oblik RH i izuzetnu duljinu njenih granica, prekogranična suradnja kroz programe EU ima važnu ulogu u regionalnom razvoju Hrvatske.
Osnovni prioriteti IPA komponente II su:
● poticanje prekogranične suradnje
● održivi razvoj okoliša
● razvoj tržišta – gospodarski razvoj
● poboljšanje suživota na vanjskim granicama EU
● poboljšanje kvalitete života u graničnim područjima
● izgradnja kapaciteta lokalnih/regionalnih/nacionalnih institucija za provedbu EU programa.
Projekt obuhvaća projektiranje i izradu biciklističkih staza (XC, Freeride, Downhill, All Mountain), trasiranje i kartiranje turističkih biciklističkih ruta, izradu kompleksa drvenih objekata za najam, projektiranje i izradu poligona za učenje vožnje bicikla za djecu sa posebnim potrebama.
Završetkom izrade gore navedene infrastrukture postoji velika mogućnost organiziranja nekoliko utrka Hrvatskog prvenstva u XC-u i Downhillu. Sa druge strane, na području općine Bihać trasirati će se još kilometri biciklističkih staza koje će uz ponudu raftinga i ostalih adrenalinskih sportova upotpuniti i zaokružiti turističku ponudu ove regije u BiH.
Kvalitetnom turističkom promocijom ove ponude u RH i BiH uz organizaciju biciklijada međudržavnog karaktera, stvaramo preduvjete za kvalitetniji život stanovnika šire regije koji se uključuju u ovaj projekat kroz sve oblike seoskog turizma i ponudu autohtonih proizvoda turistima.
Trenutno su u završnim fazama pripreme za izradu projektnog rješenja i predaja dokumentacije za natječaj.
Više informacija o projektu i njegovoj realizaciji pratite i dalje na našim web stranicama.

Petrova gora, 05.03.2011.

Prvi radni sastanak je iza nas i tek sada postajemo svjesni veličine samog projekta. Na sastanku su bili nazočni predstavnici općine Vojnić, TZ Karlovačke županije, Hrvatskih šuma, BK Sutle kao i predstavnici općine Bihać i Bosanska Krupa, RBK Japod i Urban X, Unsko Sanske šume i TZ Unsko Sanskog kantona.
Nakon prezentacije projekta nastupila je kvalitetna diskusija oko samog naziva projekta, njegovog obima i načina prezentacije projekta prema EU. Donešen je prijedlog da se projekt stavi pod radni naziv “UNA BIKE ZONA” koja bi obuhvaćala općine uz tok rijeke Une sa obje strane granice. Naravno, izgradnja Bike Parka na Petrovoj gori i uređenje turističkih biciklističkih ruta na ovom dijelu hrvatskog teritorija sa tendencijom spajanja sa istim biciklističkim stazama na strani BiH. Također se razgovaralo o balansu sredstava te njihovo pravilno raspoređivanje u realizaciji projekta. Način oblikovanja turističke ponude tj. formiranje gotovog “proizvoda” koji bi se ponudio Hrvatskoj turističkoj zajednici i svim stranim i domaćim turistima.
Ostalo je još dosta otvorenih pitanja i tema za diskusiju ali prvi sastanak je prošao izvan svih naših očekivanja i ulijeva veliku nadu i optimizam za pozitivno rješenje naših ideja i napora. Slijedeći sastanak bi se trebao održati u Bihaću u slijedećih 30 dana kada očekujemo dosta pomaka ka krajnjem cilju.
Još jednom želimo zahvaliti svim sudionicima koji su se odazvali na ovo radno druženje pogotovo ako uzmemo u obzir da je bila subota – ne radni dan … HVALA!

PETROVA GORA – TRASIRANJE STAZE, 21.05.2011.

Ovaj su vikend članovi kluba proveli na Petrovoj gori. Uz proučavanje karata i vožnju po trenutnim stazama postavili smo temelje za trasiranje XC staze te pronašli nekoliko zgodnih lokacija za Freeride staze. Uglavnom, početak XC staze bi bio kod doma Muljava a početak Freeride staze na vrhu kod spomenika.
Spust ima 270 m visinske razlike u dužini od 2 km do 5 km, ovisno o izboru vozača. XC trasa se može jednostavno prekrajati te može iznositi 3 km pa do 12 km. Grube izmjere i izviđanja su obavljena. Slijedi dogovor sa šumarijom oko točnih lokacija koje ovise o planu sječe za buduće razdoblje. Ovaj tjedan bi se trebale razmjeniti informacije sa Karlovačkom županijom i Sisačko-Moslavačkom županijom oko povezivanja u zajedničku biciklističku rutu.

09.10.2011.
Dvodnevno trasiranje i radovi na Petrovoj gori odrađeni su više nego po planu. Prvi dan smo se podijelili u dvije grupe, Mislav i Krešo su se uputili na tour do Cetingrada za koji su unaprijed pripremili trasu dok smo Milan, Krešo, Mlađo i ja krenuli sa trasiranjem AM/FR staze za koju smo se također pripremili 2 tjedna ranije. Uspon biciklima do spomenika te lagano spuštanje po budućoj stazi (trenutno šumarska vlaka). Zbog ogromnih količina granja, i manjih trupaca vožnja nije bila moguća te smo zbog toga svakih 30-ak metara silazili sa bicikala i čistili stazu kako bi bila djelomično vozna. Prva dionica ima dužinu od cca. 1.300 m gdje dolazimo do duboke usjeke između 2 grebena. Ideja je da na ovom mjestu nastane most koji bi povezao trasu sa drugom stranom grebena na kojem se nastavlja šumska vlaka i naša buduća staza. Ukupna dužina staze bi tada iznosila oko 1.630 m sa visinskom razlikom od 286 m. Isti dan smo prošli stazu još jednom hodajući (bez bicikala). Tada smo ju kompletno počistili i pripremili za konkretan nedjeljni spust. Ujedno smo označili 10-ak lokacija za skokove, drvene elemente, most i slično.
Mislav i Krešo su imali avaturističko – turističku vožnju po dijelovima Hrvatske po kojima vjerojatno nitko nikada nije prošao biciklom. Fotografije na linku govore šta su sve prošli taj dan i na kraju se vratili u dom na večeru i zasluženi odmor.
Nedjelja, ustajanje i opet podjela. Mislav i Krešo prije doručka odlaze odraditi još jedno trasiranje turističke trase. Ostatak ekipe slaže kočnice na Milanovom biciklu sa Atrix kremom (ništa ne pitajte?). Moramo bicikl osposobiti za spust jer kako ocijeniti potencijal staze ako niste barem 80% spremni. Lagana vožnja i malo guranja po planinarskoj stazi do vrha nakon kojeg smo otišli i lagano razgledavanje. Oblaci koji su se počeli navalačiti požurili su nas dolje po stazi. Iako je kiša od petka kvalitetno natopila stazu mogu zaključiti da blata skoro da i nije bilo. Jedino donji dio tj. zadnjih 350 m je malo blatnije ali ništa ne vozno. Staza je na dijelovima solidno strma i brza. Jedan kraći dio je potrebno pedalirati ali bez većih problema (čak i za mene).
Zaključak: Mislim da smo trasu FR staze pronašli. Postoji još nekoliko odvojaka i alternativa koje će zajedno činiti splet staza. AM staza će djelom ići uz planinarsku a dijelom po novouređenoj stazi. Turističko – rekreativne trase su skoro završene a Cetngradska trasa bi mogla postati avanturističko – turistička staza zbog svoje specifičnosti. Za ovaj dio posla, završnu riječ će dati dečki koji rade na ovom dijelu zadatka.
Vrijeme nas je lijepo poslužilo, smještaj u domu Muljava je bio izvan svih očekivanja po kvaliteti, hrane i pića je bilo više nego dovoljno. Svakako predlažem posjet ovoj lokaciji zbog prekrasne prirode i odlične hrane.

11.12.2011.
Projekt „UNA BIKE ZONA“ je došao u završnu fazu. U ponedjeljak, 05.12.2011. bio je zadnji dan za predaju projektne dokumentacije i ono što je najbitnije je da smo se uspjeli ukrcati na taj vlak. Uz veliku pomoć Sandre i svih ostalih koji su radili na ovom projektu, uspjeli smo priču privesti samom kraju. Sada moramo pričekati odluku EU i primiti se posla.
Sada možemo ukratko i opisati sami projekt koji smo nazvali „UNA BIKE ZONA“
Nositelj projekta u RH (Aplikant 1) je općina Vojnić sa partnerima Hrvatske Šume d.o.o., TZ Karlovačke županije i BK SUTLA. Nositelj projekta u BiH (Aplikant 2) je općina Bosanska Krupa sa partnerima općinom Bihać, RBK Japod, KES Urban X i TZ Unsko-Sanskog kantona.
Na području grada Vojnića sa bazom na Petrovoj gori trasirati će se avanturističko – turističke biciklističke rute u ukupnoj dužini od cca. 300 km. Uz njih, na samoj Petrovoj gori, bi se izgradio Bike Park sa Freeride, Downhill, XC i All Mountain stazama. Ista stvar će se napraviti i u BiH na području od Bosanske Krupe, Grmeča do Bihaća. Povezivanje biciklističkih ruta Karlovačke županije sa Ličko Senjskom županijom i Sisačko Moslavačkom županijom je također cilj ovog projekta. Pokušati će se trasirati i biciklistička ruta od izvora do ušća same rijeke Une koja je okosnica cijele ove priče i navedene regije koja želi zadržati iskonsku ljepotu prirode uz tok Une, sa obje strane granice.
Uz dopunu ležajnih kapaciteta i izgradnju objekta za seminare i terapije za dijecu sa posebnim potrebama nastojali bi omogućiti pristup i boravak Svima koji bi željeli posjetiti ovaj lijepi kraj lijepe naše a pri tome odraditi i nešto korisno za sebe i druge. Također, plan je uključiti širu zajednicu kroz motivaciju da se uključi u turističku ponudu vlastitim radom i ponudom.
Dosta toga smo si zamislili i nadam se da ćemo dobiti priliku da sve ovo i realiziramo. Put do uspjeha je popločen dobrim namjerama a put se prolazi korak po korak. Mi smo napravili naše prve korake a za dalje ovisimo o drugima. Nadam se da sve neće ostati samo na ovome te da nas očekuje dosta posla kroz suradnju sa partnerima s obje strane granice ali i kroz suradnju sa ostalim suradnicima koji će se željeti uključiti u ovaj projekt na svoj način. Još jedno želimo zahvaliti g. Branku Eremiću, g. Zoranu Sabljariću, g. Oliveru Vlainiću, gđi. Dini Begić, g. Arminu Halitoviću, g. Albinu Musliću, g. Hidajetu Pečenkoviću, g. Aldinu Halitoviću, gđi. Jasminki Šuško , gđici. Sandri Benčić i svima ostalima koji su nam pomogli u realizaciji ovog dijela projekta „UNA BIKE ZONA“.